zaterdag 4 februari 2017

Recept - Groentebouillon maken

Een puntje waar ik naartoe wil werken is zelf bottenbouillon leren maken. Ik denk dat als ik het eenmaal gedaan heb, het best simpel zal zijn, maar tot dat moment zit ik er nog voornamelijk tegenaan te hikken.

Maar ik heb nu een stap in de goede richting genomen. Ik heb groentebouillon gemaakt. En (ook) dit is simpel. En erg budgetvriendelijk!


Wat je namelijk alleen nodig hebt (voor de basis, je kan het uiteraard zo uitgebreid maken als je zelf wilt) is, behalve wat vet, groente- en kruidenafval. En dan heb ik het over (zoete) aardappelschillen, worteluiteindjes en -schillen, de takjes van diverse verse kruiden, de kontjes van spruitjes, uien- en knoflookrestjes. Je snapt hem wel.
Je spaart al je groenteafval op in een diepvrieszak(je), en vriest dat in totdat je een gewenste hoeveelheid hebt opgespaard. En wanneer je tijd/zin hebt.
Je pakt een grote pan, en smelt daar wat vet in. Daarin bak je het groenteafval wat aan. Daarna zorg je dat de inhoud net onder staat met water, en breng je dat aan de kook, met een deksel op de pan. Laat het minimaal 2 uur koken, maar langer is ook niet echt een probleem (dat wordt het pas wanneer het droogkookt).



Zeef de bouillon in een andere pan, en zet die pan in koud water (bijvoorbeeld in de gootsteen), zodat het snel afkoelt. Duurt dat te lang, dan kan de bouillon zuur gaan ruiken en smaken.
Hierna kun je de bouillon weer invriezen tot maximaal 3 maanden. Je kunt dit als basis voor soep gebruiken, of er een jus/saus van maken.

Vergeet hem dan niet naar smaak te zouten en kruiden, anders wordt het een flauwe hap 😏

Geen opmerkingen:

Een reactie posten