Een puntje waar ik naartoe wil werken is zelf bottenbouillon leren maken. Ik denk dat als ik het eenmaal gedaan heb, het best simpel zal zijn, maar tot dat moment zit ik er nog voornamelijk tegenaan te hikken.
Maar ik heb
nu een stap in de goede richting genomen. Ik heb groentebouillon gemaakt. En (ook)
dit is simpel. En erg budgetvriendelijk!
Wat je
namelijk alleen nodig hebt (voor de basis, je kan het uiteraard zo uitgebreid
maken als je zelf wilt) is, behalve wat vet, groente- en kruidenafval. En dan
heb ik het over (zoete) aardappelschillen, worteluiteindjes en -schillen, de takjes van
diverse verse kruiden, de kontjes van spruitjes, uien- en knoflookrestjes. Je snapt hem wel.
Je spaart al
je groenteafval op in een diepvrieszak(je), en vriest dat in totdat je een
gewenste hoeveelheid hebt opgespaard. En wanneer je tijd/zin hebt.
Je pakt een
grote pan, en smelt daar wat vet in. Daarin bak je het groenteafval wat aan.
Daarna zorg je dat de inhoud net onder staat met water, en breng je dat aan de
kook, met een deksel op de pan. Laat het minimaal 2 uur koken, maar langer is
ook niet echt een probleem (dat wordt het pas wanneer het droogkookt).
Zeef de
bouillon in een andere pan, en zet die pan in koud water (bijvoorbeeld in de
gootsteen), zodat het snel afkoelt. Duurt dat te lang, dan kan de bouillon zuur
gaan ruiken en smaken.
Hierna kun je
de bouillon weer invriezen tot maximaal 3 maanden. Je kunt dit als basis voor
soep gebruiken, of er een jus/saus van maken.
Vergeet hem
dan niet naar smaak te zouten en kruiden, anders wordt het een flauwe hap 😏
Geen opmerkingen:
Een reactie posten