donderdag 3 augustus 2017

Recept - Appelflappen

Doordat ik graag wat minder wil wegen dan ik daadwerkelijk doe, begin ik daaraan door niks lekkers in huis te halen. Helaas mislukt dat behoorlijk, maar het was dit keer wel gelukt toen ik bezoek verwachtte. Minder handig, want juist dan is het wel praktisch om de gasten wat lekkers voor te kunnen zetten.


Daar heb ik een oplossing voor verzonnen: ik zorg dat ik altijd een pakje (roomboter)bladerdeeg in de vriezer heb, en in principe kan ik dan los.

Mijn schoonouders kwamen redelijk onverwacht langs, en gelukkig had ik ook nog wat appels in de koelkast liggen. Geschild en kleingesneden heb ik die gemengd met rozijnen en kaneel en in de half-ontdooide en omgedraaide bladerdeegvellen gelegd (draai je die namelijk niet om, dan plakken de randen minder goed vast aan elkaar).


Na de vellen diagonaal dubbel te klappen en met een vork de randen hebt vastgeprakt, heb je al mooie appelflappen. Wat geklutst ei eroverheen en daar weer wat suiker op, en na zo’n 20 minuten op 200° in de oven heb je heerlijk warm gebak voor je net gearriveerde schoonouders. Met een koffie met warm opgeklopte melk erbij willen ze me vast niet meer kwijt als schoondochter 😉.

Mocht je nou geen appel in huis hebben: in principe kan alles met bladerdeeg (ik ben dan ook erg fan van hartige taart). Ik heb al een keer een lepeltje jam gebruikt (tip: niet te veel, dan lekt het er aan alle kanten uit, en verbrande jam is niet mijn favoriet), maar ook geruld gehakt, kaas, stukjes banaan (of volgens mij eender welk stuk fruit), broodbeleg of wat je ook maar in huis hebt is een goede kandidaat voor lekker eten.

Zelf maak ik vaak een traditionele driehoek, maar uiteraard kan je ook los met de vorm. Kaneelrolletjes, pizzavierkantjes, you name it.

Mocht je willen afvallen, dan raad ik je af om bovenstaande te maken/nuttigen.

2 opmerkingen: