maandag 26 juni 2017

Koffie

Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. Bron: Wikipedia.


Koffie, wie wordt er niet groot mee? Daar kan ik in ieder geval mijn eigen naam invullen. De laatste keer dat ik koffie dronk was in 2010: toen had ik een sollicitatiegesprek, en ik was ook nog niet zo lang van school af op dat moment. En op school had ik geleerd dat tijdens zo’n belangrijk gesprek, je het je hopelijk toekomstige werkgever niet te moeilijk moet maken, en dus het beste voor koffie kunt gaan (want niks drinken is helemaal uit den boze). Nu weet ik dat een glas water uiteraard nog makkelijker is, en ook voor thee draaien ze hun hand niet om.

Koffie met zo'n leuk blaadje van melk
Toch vind ik het wel jammer dat ik nooit echt koffie heb leren drinken. Het verslavende aspect is er natuurlijk, waardoor ik er toch maar niet aan ga beginnen, maar ook het sociale aspect mis ik nu. En het feit dat er toch minder keuze is als je niet voor koffie gaat. Qua koffie kun je namelijk kiezen uit espresso, cappuccino, latte macchiato, caffè lungo, ristretto, caffè latte, de mokka variant, en uiteraard ook nog ijskoffie. En dat zijn dan nog de bekendste soorten. En het klinkt allemaal zo heerlijk. En toch vind ik het niet lekker. Dus ga ik maar weer voor een glas bruisend water. Of vers geperste jus d’orange. Of thee. Want met thee kun je ook uit veel soorten kiezen, maar dat is toch altijd de consistentie van kokend water met een smaakje. Eerlijk is eerlijk: het ziet eruit als een slap aftreksel van koffie.

Ik heb ooit een keer een aflevering gezien, dat ging over het oppeppende deel van koffie. Een vrouw dronk elke dag minimaal 4 kopjes koffie, en ze lieten haar een (fysieke) test doen voordat ze de koffie van die dag had genuttigd. Aan het eind van de dag deden ze dezelfde test, en toen begon het harde gedeelte, want toen mocht ze een maand geen koffie meer. Daarna deed ze ’s ochtends een test, en mocht ze daarna weer koffie drinken waarna ze voor de vierde keer dezelfde test deed.
Het resultaat was bijzonder (uiteraard kan ik er geen schema van terugvinden, dus je zult me a. op mijn woord moeten geloven, en b. het met mijn woordelijke uitleg moeten doen). Met test 1 ging het niet zo goed. Er moest duidelijk nog wat koffie ingegoten worden. Test 2 ging daarom al een stuk beter. Test 3 (diegene van een maand later zonder koffie) ging eigenlijk hetzelfde als test 2. Hetzelfde ja. En test 4 steeg de pan uit. Doordat ze weer aan de cafeïne was, kregen haar hersenen weer allerlei signaaltjes (ik zal je niet met het wetenschappelijke om de oren slaan, voornamelijk omdat ik dat ook allemaal niet zo goed (meer) weet) waardoor ze helemaal hyperdepieper was.

Kijk zelf maar even met wat je met bovenstaand verhaal gaat doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten