Een simpel, snel gerecht. Ideaal voor deze warme dagen. Elke dag barbecue is namelijk ook zo wat... Zou hier trouwens niet zo erg gevonden worden, maar voor de variatie, de kosten, en de gezondheid is het ook wel handig om wat anders dan vlees te eten. Daarom wederom een recept met veel groente en wat goedkoop vlees: spekjes. Ik vind er een heerlijk zoute smaak aanzitten, waardoor het makkelijk in heel veel gerechten kan en je geen zout meer hoeft te gebruiken. Bovendien is het goedkoper dan een lapje vlees bij je GVA.
Het lastigste is nog om alle sperziebonen te ontdoen van de kontjes, dus als je het helemaal snel wilt doen, kun je ze al kant en klaar gebroken aanschaffen.
Dit gerecht is voor 2 personen. Mocht je nou een grote (onverzadigbare) eter zijn, zoals ikzelf als ik niet op de calorieën let, dan kun je dit gerecht ook makkelijk alleen opeten. Doordat er vooral groente (al zijn boontjes officieel geen groente) inzit en in verhouding weinig eiwitten en koolhydraten, is dat sowieso niet zo erg, maar ik wil vooral aangeven dat het niet verschrikkelijk vult. Als bijgerecht is dit daarom ook erg goed te doen.
- 500 gram sperziebonen zonder kontjes en doormidden gesneden
- 100 gram gebakken spekjes (in hun eigen vet)
- 2 tomaten, in stukjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, in hele kleine stukjes (of uitgeperst)
- peper
- nootmuskaat
Kook de sperziebonen tot ze de gewenste zachtheid hebben bereikt. Bak ondertussen de spekjes uit in een wokpan. Voeg daar de gesneden ui bij tot de keuken lekker begint te ruiken. Voeg daarna de tomaat en knoflook toe. Knoflook bevat minder vocht dan zijn familielid de ui, waardoor de knoflook al begint te verbranden als de ui net op gang komt. Dat is de reden dat je dit het beste na elkaar in de pan kan doen.
Voeg peper naar smaak toe, en de gare boontjes. Bestrooi die met een gewenste hoeveelheid nootmuskaat, en tada. Je eten is klaar. Gelijk serveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten