woensdag 7 februari 2018

Challenge - voorraadkast ontspullen - deel 6

Zoals ik in mijn vorige blog schreef zou ik een nachtje slapen over mijn challenge. Kijken in welk vat ik hem zou kunnen gieten zodat er wel wat progressie is, maar ik mijn huisgenoten niet benadeel.


Ik heb besloten om de challenge voor mezelf te houden en de man en kinderen er niet mee te belasten. Manlief werkt hard genoeg voor zijn extraatjes, en de kinderen snappen het nog niet als de kast nog wel volstaat met aardappelen e.d., maar hun favoriete lekkers nergens te bekennen is.

Dus ik ga er voor zorgen dat de spullen in de voorraadkast niet worden overtroeft door nieuwelingen die interessanter/lekkerder/you name it zijn. Zo zal ik bijvoorbeeld de zoete aardappelen niet aanvullen voordat de ‘normale’ aardappelen op zijn. Zal ik vaker quinoa en gierst op het menu zetten i.p.v. pasta’s en rijst (want ik doe dat eerste vooral wat minder omdat het (hier) nog zo onbekend is, qua smaak/moeilijk doen maakt het mij eigenlijk niet uit).

Zo heb ik ook nog bonen die eerst nog geweekt moeten worden voordat ze gekookt en gegeten kunnen worden. Maar probleem/voordeel is, is dat ze tot in de eeuwigheid goed zijn. En omdat het duidelijk wat moeite en vooral tijd kost voordat ze gegeten kunnen worden, blijven ze ook tot in de eeuwigheid in de kast.

Dus met mijn verbeterde challenge ga ik ervoor zorgen dat zulke zaken ook daadwerkelijk een keer op gaan. Bij voorkeur deze maand al. Ik zal gelijk wat bonen te weken leggen voor morgen. 

zondag 4 februari 2018

Challenge - voorraadkast ontspullen - deel 5

Het is begin februari en ik begin al wat gaten in mijn voorraadkast te zien. O.a. de cruesli is op. Dat heb ik zelf niet door omdat ik dat niet eet, maar ik werd er fijntjes op gewezen. Volgens mij ligt nog wel ergens muesli, dus dat ga ik binnenkort tevoorschijn halen. En tja.. Daarna zal het gewoon even zonder moeten. Alleen zo’n challenge doen (beslissen) maar wel met een compleet gezin die daarvan afhankelijk is, is lastiger dan ik dacht.


Voorraad die dagelijks wordt gebruikt, zal worden gemist. Het gaat me daar ook niet echt om: ik wil graag voorraad die er al een flinke tijd ligt weg hebben. Dat ik mezelf challenge om recepten te bedenken met de moeilijkere etenswaren.

Dan begint de vraag nu al te komen of ik dat ten koste van mijn gezin moet doen. Moet ik het hen moeilijk maken en bepaalde gerechten niet meer laten eten omdat ik zo nodig moeilijk wil doen. Kan ik niet mijn eigen challenge volhouden zonder dat ik de anderen in de vingers snijd?
Als het alleen aan mij had gelegen, had ik ook geen zuivel meer gehaald (behalve dan de eieren). Want ik maak daar nauwelijks tot geen gebruik van.

Lastig dit. Ik ben geneigd om al aan het begin van de challenge de spelregels te wijzigen. Natuurlijk kan ik dat moeiteloos doen: ik zal er niemand mee benadelen. Het gaat me uiteindelijk alleen maar om het resultaat; dat ik ingekochte voorraad ook daadwerkelijk opmaak voordat ik iets soortgelijks koop en dat eerder opmaak. Bijvoorbeeld.

Bovenstaande klinkt alleen niet als een challenge. Het klinkt als iets wat heel Nederland + omstreken al logischerwijze doet.

Ik zal er eens een nachtje over slapen.

vrijdag 2 februari 2018

Challenge - voorraadkast ontspullen - deel 4

We zijn aanbeland bij dag 2 van de challenge. Tijd om de voorraadkast eens goed te bekijken. Ik zie dat ik nog veel koolhydraten (en dan de gezondere versie) zoals gierst en quinoa heb, en ik besluit daar het avondeten mee te maken. Samen met walnoten uit de voorraadkast, prei uit de koelkast en schnitzel uit de vriezer neem ik aan dat ik goed gebruik maak van mijn voorraad.

 
Gierst
Wel valt me op dat ik een pompoen naar de mallemoeren heb geholpen: hij ligt half verrot in de voorraadkast. Jammer: ik had daar nog wel een leuk receptje voor. Dat is dus een nadeel van een overvolle kast. Mocht je dat nog niet begrepen hebben 😉.

Hoewel ik niet vaak ontbijt, heb ik nu gekozen voor havermout. Lekker warm: dat gaat er wel in. Uiteraard maak ik een laatste restje op. Ik zie dat ik nu nog 1 dicht pak heb nadat ik een ander pak heb geopend. Moet goed gaan in februari. Hoewel niet ongezond is het wel heel calorierijk. En als ik qua calorieën moet kiezen tussen havermout en chocola, weet jij het antwoord vast wel.

Nu nog nadenken over de lunch. 

donderdag 1 februari 2018

Challenge - voorraadkast ontspullen - deel 3

Vandaag zijn we dan toch echt begonnen. Mijn challenge. Het moet goed gedocumenteerd worden voor het nageslacht. Ik begin maar gelijk goed door in ieder geval dag 1 te noteren. Ik kan niet beloven dat ik elke dag van deze maand een blogje ga schrijven, maar ik doe mijn best.


Op dag 1 zitten de voorraadkast en de vriezer uiteraard nog mudjevol. Dus ik kan eigenlijk uit alles kiezen. Waar ik vroeger (lees: in 2017) bijna elke week een keurig weekmenu had waar ik me redelijk aan hield, heb ik dat in 2018 eigenlijk helemaal losgelaten. Deels had dat te maken met makkelijkere gerechten waar voornamelijk veel groente en wat vlees in zat, deels met een andere kalender waar ik dat weekmenu niet zo makkelijk neer kon zetten en deels luiheid.

Hoewel eieren geen zuivel zijn, beschouw ik ze wel als koelkastmateriaal, dus ik ga daar lekker los mee. En gelukkig maar. Want ik zal ze hard nodig hebben voor mijn baksels. Die ik deze maand wel moet maken omdat de kant-en-klare varianten op een gegeven moment niet meer in de voorraadkast liggen.

Qua eieren kun je denken aan simpele ontbijtjes met gekookt ei, een boerenomelet/salade, maar ook aan ovenschotels en brownies. Dat ik ooit vegetarisch wordt lijkt me nu nog overdreven maar wel haalbaar, maar vegan is duidelijk een stap te ver voor mij.

Met ei heb ik dus mijn ontbijt/lunch gegeten. Verder vooral verse groente gebruikt. De voorraadkast bleef dicht voor mij. De kinderen heb ik wel brood gegeven, en ook Simon heeft zijn deel daarvan meegenomen.

Het avondeten was eigenlijk ook erg simpel. Gisteren had ik een stamppot zoete aardappel met boerenkool en spekjes gemaakt, en daar is nog een flinke rest van over. Aangevuld met komkommer, tomaat, paprika en een lekkere dip (hier zo'n beetje de enige manier om de kinderen groente te laten eten) hebben we een volledige maaltijd. Ik zie wel in de voorraadkast dat er nog maar 1 rookworst is, en ook de zoete aardappels zijn nu op.

Voor mij persoonlijk gaat de voorraadkast vooral open als het craving-tijd is (waar ik dus al bang voor was). Chocola. Daar heb ik best een voorraadje van, maar het grootste gedeelte is pure chocola. Voor baksels. Die blijven ook wat langer liggen omdat ik niet van pure chocola houd. Behalve in baksels. Omdat ze dan wat minder puur smaken.

Maar om te gaan bakken is vandaag nog niet aan de orde. Dat komt binnenkort.