zaterdag 31 december 2016

Geloof

Ik geloof in God. Ik zal het simpel houden en het op mezelf (en mijn omstandigheden) betrekken, maar alleen door naar de natuur te kijken zie ik al dat hier een hogere macht bezig is geweest. Hoe kunstzinnig de mens tegenwoordig is, en hoe slim we ook zijn, nog steeds weten we bij lange na niet hoe dingen exact in elkaar steken.



Het feit dat er uit een klompje cellen zo’n prachtig meisje als mijn dochter is gekomen vind ik wonderbaarlijk. Mijn zoon is al net zo’n geweldig wonder. En ik kan ze (in ieder geval de eerste 6 maanden) in leven houden met niks anders dan mijn eigen lichaam. Dan heb ik het niet alleen over de borstvoeding, maar ook over het feit dat huid-op-huid contact zo belangrijk is. De verkoper van tegenwoordig wil je graag laten geloven dat hun product zo nodig is. We consumeren maar door, want dat ene product zal vast nog eens van pas komen. Maar in feite deden we het ‘vroeger’ zo slecht nog niet. De tijd dat je je eigen eten inmaakte, je eigen kleren naaide en verstelde, je er een moestuintje op na hield, etc. Dat hield ons lichaam een stuk puurder dan de troep die je tegenwoordig bijna alleen nog maar kunt kopen.
Die goeie oude tijd.

Maar wat ben ik trouwens blij dat ik in deze tijd leef. Met internet, een wasmachine en ander huishoudelijk spul. Het (openbaar) vervoer, etc.

Mijn geloof haal ik voornamelijk aan het bewijs dat ik elke dag zie. Al het levende dat hier op deze aardbol is.
En als je geloofd, is het uiteraard ook fijn als je je houdt aan wat Hij heeft nagelaten. En daar komt de bijbel in het spel. Een tip is om elke ochtend een mannakorrel te trekken en je de rest van de dag bezig te houden met die tekst. Dat hoeft natuurlijk niet non-stop, maar ik heb heel wat ‘loze’ uurtjes door de dag heen dat mijn gedachten overal heen dwalen. Tijdens de was opvouwen, vind ik bijvoorbeeld een ideale gelegenheid.


Een volgende stap is om wat je gelezen hebt, in de praktijk te brengen. Zie de mogelijkheden. En ja, dat is een leerweg. Voor iedereen die nog leeft trouwens, want als je uitgeleerd bent, ga je naar de hemel 😊. En dat lijkt me wel een leuke plek om mijn oude dag door te brengen!

Maar eerst mijn kinderen groot zien worden alsjeblieft.




woensdag 28 december 2016

Recept - De ultieme brownie

Ondertussen heb ik hem 4x gemaakt, en hij is 4x een succes geweest: tijd om dit recept te delen! Want, chocola. En lekker fudgie. En ook knapperig (vooral de randjes). Ik heb het over de allerlekkerste, de ultieme brownie. Niet zo gezond, maar dat vergeet je al snel 😏.


Dit recept heb ik via via gevonden op de site van Rutger bakt. Hij doet er geroosterde gehakte hazelnoten doorheen, maar mede door een notenallergie die door de familie zwerft, heb ik dat bij m’n eerste baksel niet gedaan. En die was toen al zo perfect, dat ik het niet nodig vond om dat de volgende keer te veranderen.

De tarwebloem heb ik gewijzigd in speltbloem, en ook de hoeveelheid suiker heb ik wat naar beneden geschroefd. Verder heb ik hier een elektrische oven, en daar moet de temperatuur wat hoger bij dan bij een heteluchtoven.
Brownie met een crumble van
pistachenoot, karamelsaus,
schuimpjes en een Griekse yoghurt
panna cotta met blauwe bessensaus 

Komt ie:

- 225 gram boter in stukjes
- 115 gram pure chocola in stukjes

- 2 eieren
- 1 eidooier (het eiwit gebruik ik altijd voor schuimpjes, precies genoeg voor 1 persoon 😉)
- 280 gram suiker
- Flinke snuf zout
- 1 tl vanillepoeder of extract (dus geen aroma van bijv. dr Oetker, die heeft een chemische smaak)

- 125 gram (spelt)bloem
- 25 gram cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Doe de boter en chocola in een hittebestendige kom en smelt au bain-marie. Laat het mengsel iets afkoelen. Voeg ondertussen de eieren, eidooier, suiker, zout en de vanille samen in een andere kom en mix het in zo’n 5 minuten luchtig.

Meng er het chocolademengsel doorheen met een spatel. Zorg dat je het luchtig houdt. Voeg de bloem en het cacao toe en meng weer voorzichting.
Nu kun je eigenlijk allerlei lekkers toevoegen, denk aan geroosterde hazelnoten, stukjes oreo, witte chocola, zachte caramel, etc.
Maar zonder dat is het ook al helemaal perfect.
Giet het beslag in een browniebakblik, bekleed met bakpapier (tip: verfrommel het bakpapier wat en maak het nat. Dan vormt het zich beter naar de bakvorm. Protip: verfrommel het niet te erg, dan blijven er namelijk allemaal stukjes in de brownie achter), en bak de brownie in 40 minuten gaar. Prik er met een coctailprikker in. Als er geen beslag aan kleeft, is hij gaar. Haal het bakblik uit de oven en leg hem op een rooster.

Laat de brownie volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Hij is een dag (of 2) van tevoren gemaakt het lekkerst. Bewaar hem tot die tijd goed in een afgesloten doos.



maandag 26 december 2016

Cosleeper

De cosleeper is onze kamer uit. Er gaapt me opeens een groot gat tegemoet als ik naast m’n bed kijk, en dan moet ik wel even slikken. Ik kan daar eindelijk mijn nachtkastje weer neerzetten, en zonder moeite het bed inkomen, maar dat lieve jongetje naast me zal ik toch wel missen!


Toch weet ik dat het voor ons goed is zo. Toen Vincent 8 maanden was, begon hij wakker te worden van ons, en sliep dan weer moeilijk en laat in. Niet handig voor de nachtrust van ons allemaal. Dus gingen we hem eens voor een nachtje in een eigen kamertje leggen. Prompt sliep hij de hele nacht door, en wij konden ook weer normaal ons bed opzoeken, want het licht kon weer aan.

De cosleeper lieten we nog wel bij ons staan, want stel dat hij weer wakker zou worden en dat ik dan 8x op en neer zou moeten hobbelen… Hij heeft welgeteld nog 2 keer aan aantal uur in z’n cosleeper gelegen, ik moet het accepteren: mijn kleine jongetje wordt groot.

Met Olivia ging het ook al even goed, maar we hebben het een aantal maanden moeilijk gehad. Ze was waarschijnlijk best jaloers op het feit dat wij met z’n drietjes knus bij elkaar lagen, maar zij apart moest liggen. Terecht uiteraard (die jaloezie). Dus we hebben haar een tijdje in ons bed gelegd tot wij gingen slapen, en dan overgeheveld. En we hebben haar om 2 uur in de nacht lopen sussen omdat zij klaarwakker was, en bij ons wilde liggen. En daarna om 4 uur nog een keer. En om 5 uur.
Nu gaat ze gewoon ’s avonds naar haar eigen bed en laten we haar deur op een kier en het overlooplicht aan. En ’s ochtends komt iedereen gezellig in het grote bed liggen. Ergens wel pittig als je nog graag 3 uur had willen slapen, maar hee: wij hebben voor kinderen gekozen, ook om 6 uur ’s ochtends!

Wakker geknuffeld en gekust worden door zo’n lieve meid is trouwens sowieso geen onprettige manier om wakker te worden 😍

dinsdag 20 december 2016

(Borst)voeding enzo

Recent is er weer een nieuwe hype gekomen, en met deze doe ik graag mee! Het betreft een bepaalde bewerking in een app (PicsArt genaamd), waardoor je met gebruik van een sticker een ‘Tree of life’ kunt creëren. Door middel van wat ‘magic’ kun je er een mooi kunstwerk van maken! Zo kan ik toch mijn trots laten zien, zonder dat mijn kinderen nou zo herkenbaar zijn en (al borstdrinkend) over heel internet zwerven.


Zowel mijn dochter van 3,5 als mijn zoon van bijna 10 maanden krijgen borstvoeding van mij. De kans is aanwezig dat je dat gek vind. Dat is nu eenmaal niet meer de norm in het Nederland van tegenwoordig. Om met wat termen te gaan smijten: de speenleeftijd van de mens (dus ook de moderne mens in Nederland) is van 2,5 tot zo’n 7 jaar. Rond 7 jaar gaan we onze melkgebit wisselen, en daardoor wordt onze mondmotoriek zodanig aangepast, dat je de techniek van het borstdrinken niet meer kunt beoefenen. Daarvoor is er eigenlijk geen reden om te stoppen. Want als er een superfood bestaat, is het wel borstvoeding!

Olivia drinkt ’s ochtends en ’s avonds nog bij mij. ’s Ochtends is het eigenlijk haar ontbijt, want pas rond een uur of 10 hoeft ze pas weer eten. ’s Avonds is het een mooie afsluiter van de dag.
Voor Vincent is het nog zijn hoofdmaaltijd, want de rest van het eten dat hij krijgt is (tot hij een jaar is) gewoon bijvoeding, om kennis te maken met alle soorten eten. Daarom maak ik me ook echt niet druk of hij wel genoeg vast voedsel eet. Nu hij trouwens wat ouder wordt, geeft hij heel duidelijk aan wat hij wilt en of hij klaar is met eten. Zo wil groente nog niet zo, maar gaat een banaan er in no-time in. Net zoals een stuk brood. Aangezien ik erg lui ben, doe ik nog niet zo moeilijk met het brood smeren etc. Dat komt snel genoeg.

Nu heb ik het uiteraard ook erg getroffen met mijn kinderen, ze zitten goed in hun vel: lekker op gewicht, en praktisch nooit ziek. Dat hele zielige verkouden-zijn, met groene snottebellen tot de kin: daar hebben ze nog nooit last van gehad. Voor mij dus geen reden om dingen anders te doen.





zondag 18 december 2016

Afvallen

Ik hou van eten.
Ik ben momenteel ook druk bezig met afvallen trouwens, en gelukkig gaan die twee dingen goed samen. Want er is zoveel heerlijks te vinden, wat ook nog gezond is! Je moet alleen even zoeken. En er misschien wat tijd voor overhebben.


Een paar dagen geleden is de knop weer omgegaan bij mij. Want waarom beginnen op 1 januari, samen met de rest van Nederland? (En waarom samen met de rest van Nederland gedoemd zijn tot mislukken?) Als je iets wilt, kun je het net zo goed gelijk doen. Zit je er ook niet tegenaan te hikken.
Dus wat ik nu doe is al mijn eten en drinken opschrijven op een app. Ik maak gebruik van ‘Mijn eetmeter’ van Het Voedingscentrum. Ik ben het niet altijd eens met Het Voedingscentrum, maar voor mijn doeleinden is de app perfect. Namelijk ouderwets calorieën tellen. Ik ben niet zo bang voor vet als zij zijn (suiker uit een fabriek schrikt mij meer af), dus ik raak niet in paniek als ik door het eten van een avocado over mijn quotum van de dag zit. Maar ik word toch iets meer geconfronteerd met alle extraatjes die ik tot mij wil nemen en vervolgens op moet schrijven.

Nu deel ik het met de ‘hele wereld’, en dat schijnt juist weer funest te zijn voor m’n knop (diegene die om was ja). Dus als het niet lukt, is het jullie schuld 😉.

Verder ga ik natuurlijk ook letten op wat ik eet. Nog ietsjes belangrijker zelfs dan hoeveel je eet. Want als ik elke dag een kilo groente wegstouw + wat eieren, Griekse yoghurt (met geprakte banaan erbij is heerlijk), kruiden&specerijen, overnight oats, fruit, kokosolie en mijn heerlijke recept voor American Pancakes klaarmaak, samen met 3 liter water (oké oké, dat laatste zijn precies 0 calorieën) dan zal ik me allicht beter in m’n vel voelen dan als ik mijn lijf vul met brood, chocola, taart (ooow, ik heb zo’n lekker recept voor brownies!), suikerrijk frisdrank, etc, etc.

Voel eens aan het eind van de dag met je tong over je tanden. Als die vies aanvoelen van het tandplak, is de kans aanwezig dat je die dag (teveel) verpakt supermarktvoer hebt gegeten. Als je daarentegen weinig tot geen bewerkt eten hebt gehad, zal het een stuk frisser aanvoelen in je mond. Ook je darmen, huid, en eigenlijk gewoon de rest van je lichaam zal hier erg blij mee zijn.
Vandaar dus dat ik weer eens ga beginnen met afvallen. Win-win-win.

De app krijgt trouwens een dag (of meer) rust tijdens de feestdagen. We moeten hem niet teveel overbelasten natuurlijk 😏.













donderdag 15 december 2016

Recept - Spruitenstamppot met zoete aardappel


(Meer) groenten eten is de boodschap. Groenten zijn goed voor je, en daarom is het handig als je het eten daarvan leuk maakt, i.p.v. met lange tanden eten van de Hollandse pot van (te) gaar gekookte broccoli, gekookte aardappelen en het standaard gehaktballetje met jus uit een pakje. Ik noem maar wat.


Nu hou ikzelf absoluut niet van gekookte aardappelen, en maak ik er bij voorbaat al een stamppotje van, mocht ik bovengenoemd eten tot mij nemen. Immers, de bedoeling is toch sowieso dat alles door elkaar geprakt wordt? 😁
Bovendien kan ik absoluut geen jus maken, en uit een pakje/zakje is voor mij geen optie (meer).
Simon begon met spruiten lekkerder maken door er een stamppot van te maken. Voordeel van een stamppot boven zelf prakken is dat je het beter kunt kruiden, en er lekker wat boter/melk doorheen kunt doen. Het is dan veel minder een droge hap. Bovendien is het prakwerk dan al gedaan 😏.

Het stamppotrecept was al erg goed zoals die was, lekker spruitjes, gekookte aardappeltjes en wat opgebakken spekjes erdoor. Maar natuurlijk wil ik graag zoveel mogelijk groenten tot mij nemen als mogelijk, dus besloot ik de gewone aardappel te vervangen door de zoete variant. Voordeel is dat de zoete smaak van die aardappel het bittere van de spruitjes compenseert.


Dit recept is trouwens ook goed te doen als je kleine kinderen hebt. Je spruitjes worden dan met net wat meer aandacht in de pan gestopt, en aan het eind nog goed door elkaar gehusseld. Hier wordt elk spruitje ook nog aandachtig besnuffeld 😅.

Voor 2,5 personen (of 2 volwassenen, een peuter en een Rapley-baby):
500 gram spruitjes
500 gram zoete aardappel (of normale aardappel, maar dan klopt de titel niet meer)
125 gram spekjes
Klontje roomboter
Scheut melk
Knoflookpoeder
Kurkuma
Peper & zout

Snij de onderkant van de spruitjes en haal de buitenste blaadjes eraf. Schil de zoete aardappels en snij in grove stukken. Deponeer dit in een pan. Zet de groenten half onder water en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat zo’n kwartier-20 minuten koken. Prik erin met een vork om te kijken of het zacht is geworden. Giet af. 
Voor de kinderen haal ik altijd wat stukken groenten uit de pan voordat ik het ga stampen. 

Bak ondertussen de spekjes in hun eigen vet in een koekenpan, je kunt ook nog een gesnipperd uitje meebakken.
Stamp de groenten en voeg een klontje boter en voldoende melk toe. Roer er de spekjes en resterende ingrediënten naar smaak doorheen. Andere kruiden/specerijen is uiteraard geen probleem.


Voor grote en voor kleine eters. Sorry trouwens voor de ocd-ers onder ons 🙈
Eet smakelijk!

maandag 12 december 2016

Zelf wasmiddel maken

De was: ik ben er zelf 3 dagen per week mee bezig, sommigen nog veel meer, maar het komt altijd weer terug. Omdat wij geen droger hebben, was ik om de dag (en niet in het weekend), zodat de was twee nachten de tijd heeft om te drogen. Zomers hang ik het natuurlijk heerlijk buiten, maar dat is op dit moment niet echt een optie.


In mijn zoektocht naar een goedkoper, maar ook milieuvriendelijker (dat is eerlijk gezegd een gelukkig toeval) leven, kwam ik op diverse websites een recept tegen om zelf wasmiddel te maken.
En laat dat zelfmaken nou ontzettend simpel zijn! Om er apart voor naar de winkel te gaan en wat te halen kost meer tijd (en geld uiteraard), en het is even ‘moeilijk’. Het is misschien lastig om te beginnen, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, snap je niet wat er zo moeilijk aan leek.

Het enige wat ik nu met gekocht spul was, zijn de luiers. Het schijnt dat die niet goed tegen een vloeibare vorm van wasmiddel kunnen, dus daar koop ik waspoeder voor.

Voor de rest van de was maak ik gebruik van dit recept:  

Nodig:

- Lege flacon wasmiddel waar 2,5 liter in past + trechter
- 40 gram geraspte zeep naar keuze (ik gebruik zo'n staande rasp, maar droge zeep kan bijv. ook in de keukenmachine, of je koopt zeepvlokken)
- 40 gram soda (alleen voor witte was i.v.m. blekend effect)
- 2,5 liter water
- Pan waar 2,5 liter water in past
- Houten roerlepel, of iets anders om mee te roeren


Giet een halve liter water in de pan en breng aan de kook (je kan dit natuurlijk ook koken in de waterkoker). Zet het vuur laag. Roer hier de zeep doorheen en laat oplossen. Mocht je voor wasmiddel gaan voor de witte was, voeg dan ook de soda toe en laat oplossen. Doe het vuur uit.
Voeg 2 liter koud water toe en roer eventjes door.
Giet de substantie met een trechter in de lege flacon en schud (wel de dop erop 😏). Herhaal dit de komende uren een paar keer. Het wordt een lubbig goedje.

Je wasmiddel is klaar voor gebruik. Ik schud wel altijd even voor gebruik, dan komt alles weer even lekker los, en giet het wat makkelijker/egaler.

Ik gebruik 1 bolletje wasmiddel per was.



donderdag 8 december 2016

Wasbare luiers

Heel het jaar 2016 ben ik thuisblijfmoeder geweest. Dat begon in de kerstvakantie 2015 met mijn zwangerschapsverlof, en na de geboorte van Vincent heb ik beide kinderen heerlijk zelf kunnen verzorgen.


Daar horen natuurlijk plus- en minpunten bij. Niet zozeer een minpunt maar een uitdaging was van 2 salarissen naar 1. Want dat zouden we moeten redden, alleen zijn we dat niet gewend, en daarom moesten we goed opletten.
Ik ben het internet opgedoken, en ben wezen zoeken naar geld besparende tips. En die heb ik gevonden. Sommige dingen kan ik (nog) niet, zoals zelf kleren maken, een moestuintje runnen en qua eten: ‘starting from scratch’ (denk dan aan bottenbouillon maken, inmaken etc.). Allemaal dingen die ik nog wel graag wil leren, dus ik vrees dat er voor mij ook geen tijd meer is voor een betaalde baan 😉.

Overbroekje ©Mooregreen.nl
Waar ik ondertussen op heb kunnen besparen zijn de luiers. Hoewel ik bekend ben met babyzindelijkheidscommunicatie (dat is kijken naar signalen van je baby, en zo zien wanneer hij moet plassen/poepen en daarop inspringen), werkt dat hier helaas niet. Qua energieloosheid van mijn kant, en qua signaalloosheid vanuit Vincent z’n kant. Heel soms zie ik wat, maar lang niet altijd. Dus dat heb ik helaas opgegeven.

Ik maak gebruik van wasbare luiers in twee vormen. Vorm nr. 1, en mijn favoriet is tweedelig. Ik heb overbroekjes van het merk Little Lamb, en daarin vouw ik zelf een luier van de grote hydrofieldoeken van de Ikea. Nu de plassen groter worden, leg ik er ook nog een booster in. En een inlegvel. Dat laatste kan dan weggegooid worden met de grote boodschap. En anders gewoon mee in de wasmachine. Eerst voorspoelen, en dan met wat waspoeder wassen in een normale was.
Het lijkt een heel verhaal en moeilijk, lastig. Maar als je eenmaal je systeem goed hebt, is het makkelijker dan wegwerp. Daarvoor moet je immers elke keer weer voor naar de winkel, geld neerleggen wat je ook heel goed voor iets anders kunt gebruiken en die houden de echte poepexplosies niet tegen. Heb ik ervaring mee 😅.
Gevouwen luier van een Ikea hydrofieldoek
Ik speel trouwens wel een beetje vals, want nadeel van de wasbare luiers (die ik heb), is dat ze niet de lange nacht houden. Omdat ik het uiteraard niet erg vind dat Vincent doorslaapt, en sowieso geen zin heb ik verschonen ’s nachts, krijgt hij dan toch een wegwerp aan. Maar dat is 1 pak luiers per 1 – 2 maand. Ipv elke week weer heen en weer te moeten kachelen en de hoofdprijs betalen.

Goed. Systeem nr. 2. Die heb ik tot nu toe alleen bij Olivia gebruikt. Dat zijn pocketluiers, waar je 2 boosters indoet. + weer een inlegvelletje voor de eventuele grote boodschap, en je kan hem omdoen als een wegwerpluier. Leek mij het makkelijkst/goedkoopst toen ik net begon (want de pockets zijn voor de newbornbillen t/m de peuterbillen). Zelf vind ik tweedelig nu wel fijner. Geeft toch een iets veiliger gevoel.
Verder heb ik nog wat voorgevormde luiers. Die vouw je om de billetjes heen (vergeet het inlegvelletje niet, en evt een booster), en met een overbroekje is het ready to go. Dus ik gok dat ik eigenlijk 3 systemen heb.


In totaal heb ik hier zo’n € 450,- aan uitgegeven. En ik maak er nu al voor 2 kinderen gebruik van. Ook leuk: ze kunnen hierna weer verkocht worden. 
Pocketluier ©Mooregreen.nl
Voorgevormde luier ©Mooregreen.nl
Booster ©Mooregreen.nl


De foto's heb ik met toestemming van de site Mooregreen.nl gehaald. De plaatjes linken naar de betreffende artikelen.

dinsdag 6 december 2016

Minimaliseren

Had ik al aangegeven dat ik dol ben op projecten en lijstjes? Zo niet, dan weet je het nu!En daarom is minimaliseren echt wat voor mij. Wat ik daarmee bedoel is dat ik ruimte voor belangrijke dingen wil creëren door onbelangrijke dingen weg te doen. Dat kan in huis zijn, maar ook in mijn hoofd. En daar krijg ik weer energie van. En energie, lieve mensen, is erg fijn om te hebben.



Wat ik op dit moment doe is mijn woonkamer zo groot mogelijk houden. Dus geen benauwde kastjes en prullaria overal: nee, een zo open mogelijke ruimte waarvan je in één oogopslag ziet waar je wat kan vinden. Dochterlief vind het wel iets minder fijn als ik voor de derde keer die dag vraag of ze de duplo weer op wil ruimen. En haar keukentje. En de kist. Heeft allemaal met mijn eigen gevoel voor rust te maken. 
En ik vind dat ik er nog lang niet ben. Graag wil ik de kamer gezellig houden, en ook de kinderen moeten er hun ei kwijt kunnen, maar ik heb soms nog steeds het gevoel dat ik achter de feiten aanhol.
Een paar tips van mij, voor mij (en jullie) voor een rustiger huis:
  • Begin met een lijstje maken, en bekijk per ruimte in huis wat je anders wilt. Dit kan zijn dat een hele slaapkamer anders ingericht moet worden (of meerdere), maar ook dat er vooral veel uit die specifieke kamer wordt gehaald om nooit meer terug te komen.
  • Schrijf de to do punten per ruimte/onderdeel (bijv. ‘keuken’) onder elkaar op.
  • Pak het per ruimte aan. Anders zie je dat de strijkplank beter van de overloop in een kast kan komen te staan, zie je in de kast allemaal spulletjes die weg moeten, en oja, dan moeten de prullenbakken eigenlijk ook geleegd worden, en was het al tijd voor koffie?
  • Zorg dat niemand in je weg loopt. Dus in mijn geval de kinderen de deur uit (ah, kijk: nu weet ik waarom het hier nooit opschiet, ik wist wel dat deze blogs me helpen!).
  • Als je je lijstje voor die dag af hebt, niet nog andere dingen gaan doen. Dat heb je namelijk niet ingecalculeerd, en daar zullen dingen van ‘niet af komen’. Met als gevolg een onbevredigend resultaat. Terwijl je juist zo goed bezig was!


“Een huis is nooit af” zeggen ze wel eens. Daar ben ik me dus heel erg van bewust. En dan komen mijn lijstjes de hoek om kijken: dan heb ik weer overzichtelijk wat ik wil doen deze dag. Als ik alles heb afgestreept, voel ik me voldaan.

Behalve als de huiskamer nog een puinzooi is 😏. 

vrijdag 2 december 2016

Recept - Romige pompoensoep

Sinds we getrouwd zijn zorgen Simon en ik elk jaar voor een etentje voor onze ouders, als bedankje voor alle goede zorgen toen we nog onder hun dak woonden.
Daaraan merk ik ook mijn groei in koken, want waar ik de eerste jaren een blik soep opentrok, maak ik dat nu zelf. Ik ben alleen nog niet zover dat ik ook de bouillon maak, dat is voor een later jaar.

Dit jaar (het etentje was in november) heb ik ons zessen verrast met onder andere een pompoensoep. Samen met zelfgemaakte kruidenboter volgens dit recept en ciabattabrood uit de oven was dat een heerlijk voorgerecht. Dat recept wil ik graag delen met jullie.


Voor 6 personen

2 oranje pompoenen, geschild en in stukjes gesneden van zo’n 5x5 cm
6 teentjes knoflook, grof gesneden
3 uien, grof gesnipperd
4 winterwortels, in stukken
Evt. ander groente naar keuze zoals paprika of courgette
Kippenbouillon (of andere soort naar keuze)
Zout, peper
Kruiden zoals bieslook, peterselie
Crème fraîche

Smelt wat boter in een soeppan en fruit de ui. Bak de knoflook mee tot de keuken lekker ruikt. Voeg de rest van de groentes toe en hussel door elkaar. Zet het vuur op z’n zachtst en leg er een kleiner deksel op (zodat die op de groente rust, en niet op de pan). Laat dit zo voor een kwartiertje. Zet daarna de groente onder met de kippenbouillon en breng aan de kook. Zet het vuur weer zacht en laat alles gaarkoken in zo’n 20 minuten.
Breng de soep op smaak met peper, zout en (verse) kruiden. Voeg wat cayennepeper toe voor een pittigere smaak. Laat de soep wat afkoelen en pureer hem met een staafmixer. Proef of de soep naar wens is en kruid hem eventueel nog wat meer.
Als het tijd is om de soep op te dienen, breng je hem nogmaals aan de kook en schep je het in soepkommen. Decoreer met peterselie en maak af met een lepeltje crème fraîche voor een romige touch.

Eet smakelijk!