(Meer) groenten eten is de boodschap. Groenten zijn goed voor je, en daarom is het handig als je het eten daarvan leuk maakt, i.p.v. met lange tanden eten van de Hollandse pot van (te) gaar gekookte broccoli, gekookte aardappelen en het standaard gehaktballetje met jus uit een pakje. Ik noem maar wat.

Nu hou
ikzelf absoluut niet van gekookte aardappelen, en maak ik er bij voorbaat al
een stamppotje van, mocht ik bovengenoemd eten tot mij nemen. Immers, de
bedoeling is toch sowieso dat alles door elkaar geprakt wordt? 😁
Bovendien
kan ik absoluut geen jus maken, en uit een pakje/zakje is voor mij geen optie
(meer).
Simon begon
met spruiten lekkerder maken door er een stamppot van te maken. Voordeel van
een stamppot boven zelf prakken is dat je het beter kunt kruiden, en er lekker
wat boter/melk doorheen kunt doen. Het is dan veel minder een droge hap. Bovendien is het prakwerk dan al gedaan 😏.
Het stamppotrecept
was al erg goed zoals die was, lekker spruitjes, gekookte aardappeltjes en wat
opgebakken spekjes erdoor. Maar natuurlijk wil ik graag zoveel mogelijk
groenten tot mij nemen als mogelijk, dus besloot ik de gewone aardappel te
vervangen door de zoete variant. Voordeel is dat de zoete smaak van die aardappel
het bittere van de spruitjes compenseert.
Dit recept
is trouwens ook goed te doen als je kleine kinderen hebt. Je spruitjes worden
dan met net wat meer aandacht in de pan gestopt, en aan het eind nog goed door
elkaar gehusseld. Hier wordt elk spruitje ook nog aandachtig besnuffeld 😅.
Voor 2,5
personen (of 2 volwassenen, een peuter en een Rapley-baby):
500 gram spruitjes
500 gram
zoete aardappel (of normale aardappel, maar dan klopt de titel niet meer)
125 gram spekjes
Klontje
roomboter
Scheut melk
Knoflookpoeder
Kurkuma
Peper &
zout
Snij de
onderkant van de spruitjes en haal de buitenste blaadjes eraf. Schil de zoete
aardappels en snij in grove stukken. Deponeer dit in een pan. Zet de groenten
half onder water en breng aan de kook.
Zet het vuur
laag en laat zo’n kwartier-20 minuten koken. Prik erin met een vork om te
kijken of het zacht is geworden. Giet af.
Voor de kinderen haal ik altijd wat stukken groenten uit de pan voordat ik het ga stampen.
Bak
ondertussen de spekjes in hun eigen vet in een koekenpan, je kunt ook nog een
gesnipperd uitje meebakken.
Stamp de
groenten en voeg een klontje boter en voldoende melk toe. Roer er de spekjes en
resterende ingrediënten naar smaak doorheen. Andere kruiden/specerijen is
uiteraard geen probleem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten