donderdag 15 december 2016

Recept - Spruitenstamppot met zoete aardappel


(Meer) groenten eten is de boodschap. Groenten zijn goed voor je, en daarom is het handig als je het eten daarvan leuk maakt, i.p.v. met lange tanden eten van de Hollandse pot van (te) gaar gekookte broccoli, gekookte aardappelen en het standaard gehaktballetje met jus uit een pakje. Ik noem maar wat.


Nu hou ikzelf absoluut niet van gekookte aardappelen, en maak ik er bij voorbaat al een stamppotje van, mocht ik bovengenoemd eten tot mij nemen. Immers, de bedoeling is toch sowieso dat alles door elkaar geprakt wordt? 😁
Bovendien kan ik absoluut geen jus maken, en uit een pakje/zakje is voor mij geen optie (meer).
Simon begon met spruiten lekkerder maken door er een stamppot van te maken. Voordeel van een stamppot boven zelf prakken is dat je het beter kunt kruiden, en er lekker wat boter/melk doorheen kunt doen. Het is dan veel minder een droge hap. Bovendien is het prakwerk dan al gedaan 😏.

Het stamppotrecept was al erg goed zoals die was, lekker spruitjes, gekookte aardappeltjes en wat opgebakken spekjes erdoor. Maar natuurlijk wil ik graag zoveel mogelijk groenten tot mij nemen als mogelijk, dus besloot ik de gewone aardappel te vervangen door de zoete variant. Voordeel is dat de zoete smaak van die aardappel het bittere van de spruitjes compenseert.


Dit recept is trouwens ook goed te doen als je kleine kinderen hebt. Je spruitjes worden dan met net wat meer aandacht in de pan gestopt, en aan het eind nog goed door elkaar gehusseld. Hier wordt elk spruitje ook nog aandachtig besnuffeld 😅.

Voor 2,5 personen (of 2 volwassenen, een peuter en een Rapley-baby):
500 gram spruitjes
500 gram zoete aardappel (of normale aardappel, maar dan klopt de titel niet meer)
125 gram spekjes
Klontje roomboter
Scheut melk
Knoflookpoeder
Kurkuma
Peper & zout

Snij de onderkant van de spruitjes en haal de buitenste blaadjes eraf. Schil de zoete aardappels en snij in grove stukken. Deponeer dit in een pan. Zet de groenten half onder water en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat zo’n kwartier-20 minuten koken. Prik erin met een vork om te kijken of het zacht is geworden. Giet af. 
Voor de kinderen haal ik altijd wat stukken groenten uit de pan voordat ik het ga stampen. 

Bak ondertussen de spekjes in hun eigen vet in een koekenpan, je kunt ook nog een gesnipperd uitje meebakken.
Stamp de groenten en voeg een klontje boter en voldoende melk toe. Roer er de spekjes en resterende ingrediënten naar smaak doorheen. Andere kruiden/specerijen is uiteraard geen probleem.


Voor grote en voor kleine eters. Sorry trouwens voor de ocd-ers onder ons 🙈
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten