Ondertussen heb ik hem 4x gemaakt, en hij is 4x een succes geweest: tijd om dit recept te delen! Want, chocola. En lekker fudgie. En ook knapperig (vooral de randjes). Ik heb het over de allerlekkerste, de ultieme brownie. Niet zo gezond, maar dat vergeet je al snel 😏.
Dit recept
heb ik via via gevonden op de site van Rutger bakt. Hij doet er geroosterde
gehakte hazelnoten doorheen, maar mede door een notenallergie die door de
familie zwerft, heb ik dat bij m’n eerste baksel niet gedaan. En die was toen
al zo perfect, dat ik het niet nodig vond om dat de volgende keer te
veranderen.
De
tarwebloem heb ik gewijzigd in speltbloem, en ook de hoeveelheid suiker heb ik
wat naar beneden geschroefd. Verder heb ik hier een elektrische oven, en daar
moet de temperatuur wat hoger bij dan bij een heteluchtoven.
![]() |
Brownie met een crumble van
pistachenoot, karamelsaus,
schuimpjes en een Griekse yoghurt
panna cotta met blauwe bessensaus
|
Komt ie:
- 225 gram
boter in stukjes
- 115 gram pure
chocola in stukjes
- 2 eieren
- 1 eidooier
(het eiwit gebruik ik altijd voor schuimpjes, precies genoeg voor 1 persoon 😉)
- 280 gram
suiker
- Flinke snuf
zout
- 1 tl
vanillepoeder of extract (dus geen aroma van bijv. dr Oetker, die heeft een
chemische smaak)
- 125 gram
(spelt)bloem
- 25 gram
cacaopoeder
Verwarm de
oven voor op 190 °C.
Doe de boter
en chocola in een hittebestendige kom en smelt au bain-marie. Laat het mengsel
iets afkoelen. Voeg ondertussen de eieren, eidooier, suiker, zout en de vanille
samen in een andere kom en mix het in zo’n 5 minuten luchtig.
Meng er het
chocolademengsel doorheen met een spatel. Zorg dat je het luchtig houdt. Voeg
de bloem en het cacao toe en meng weer voorzichting.
Nu kun je
eigenlijk allerlei lekkers toevoegen, denk aan geroosterde hazelnoten, stukjes
oreo, witte chocola, zachte caramel, etc.
Maar zonder
dat is het ook al helemaal perfect.
Giet het
beslag in een browniebakblik, bekleed met bakpapier (tip: verfrommel het
bakpapier wat en maak het nat. Dan vormt het zich beter naar de bakvorm.
Protip: verfrommel het niet te erg, dan blijven er namelijk allemaal stukjes in
de brownie achter), en bak de brownie in 40 minuten gaar. Prik er met een
coctailprikker in. Als er geen beslag aan kleeft, is hij gaar. Haal het bakblik uit de oven en leg hem op een rooster.
Laat de
brownie volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Hij is een dag (of
2) van tevoren gemaakt het lekkerst. Bewaar hem tot die tijd goed in een
afgesloten doos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten