woensdag 28 december 2016

Recept - De ultieme brownie

Ondertussen heb ik hem 4x gemaakt, en hij is 4x een succes geweest: tijd om dit recept te delen! Want, chocola. En lekker fudgie. En ook knapperig (vooral de randjes). Ik heb het over de allerlekkerste, de ultieme brownie. Niet zo gezond, maar dat vergeet je al snel 😏.


Dit recept heb ik via via gevonden op de site van Rutger bakt. Hij doet er geroosterde gehakte hazelnoten doorheen, maar mede door een notenallergie die door de familie zwerft, heb ik dat bij m’n eerste baksel niet gedaan. En die was toen al zo perfect, dat ik het niet nodig vond om dat de volgende keer te veranderen.

De tarwebloem heb ik gewijzigd in speltbloem, en ook de hoeveelheid suiker heb ik wat naar beneden geschroefd. Verder heb ik hier een elektrische oven, en daar moet de temperatuur wat hoger bij dan bij een heteluchtoven.
Brownie met een crumble van
pistachenoot, karamelsaus,
schuimpjes en een Griekse yoghurt
panna cotta met blauwe bessensaus 

Komt ie:

- 225 gram boter in stukjes
- 115 gram pure chocola in stukjes

- 2 eieren
- 1 eidooier (het eiwit gebruik ik altijd voor schuimpjes, precies genoeg voor 1 persoon 😉)
- 280 gram suiker
- Flinke snuf zout
- 1 tl vanillepoeder of extract (dus geen aroma van bijv. dr Oetker, die heeft een chemische smaak)

- 125 gram (spelt)bloem
- 25 gram cacaopoeder

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Doe de boter en chocola in een hittebestendige kom en smelt au bain-marie. Laat het mengsel iets afkoelen. Voeg ondertussen de eieren, eidooier, suiker, zout en de vanille samen in een andere kom en mix het in zo’n 5 minuten luchtig.

Meng er het chocolademengsel doorheen met een spatel. Zorg dat je het luchtig houdt. Voeg de bloem en het cacao toe en meng weer voorzichting.
Nu kun je eigenlijk allerlei lekkers toevoegen, denk aan geroosterde hazelnoten, stukjes oreo, witte chocola, zachte caramel, etc.
Maar zonder dat is het ook al helemaal perfect.
Giet het beslag in een browniebakblik, bekleed met bakpapier (tip: verfrommel het bakpapier wat en maak het nat. Dan vormt het zich beter naar de bakvorm. Protip: verfrommel het niet te erg, dan blijven er namelijk allemaal stukjes in de brownie achter), en bak de brownie in 40 minuten gaar. Prik er met een coctailprikker in. Als er geen beslag aan kleeft, is hij gaar. Haal het bakblik uit de oven en leg hem op een rooster.

Laat de brownie volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Hij is een dag (of 2) van tevoren gemaakt het lekkerst. Bewaar hem tot die tijd goed in een afgesloten doos.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten