Sinds we
getrouwd zijn zorgen Simon en ik elk jaar voor een etentje voor onze ouders,
als bedankje voor alle goede zorgen toen we nog onder hun dak woonden.
Daaraan merk
ik ook mijn groei in koken, want waar ik de eerste jaren een blik soep
opentrok, maak ik dat nu zelf. Ik ben alleen nog niet zover dat ik ook de
bouillon maak, dat is voor een later jaar.
Dit jaar (het
etentje was in november) heb ik ons zessen verrast met onder andere een
pompoensoep. Samen met zelfgemaakte kruidenboter volgens dit recept en ciabattabrood
uit de oven was dat een heerlijk voorgerecht. Dat recept wil ik graag delen met
jullie.
2 oranje
pompoenen, geschild en in stukjes gesneden van zo’n 5x5 cm
6 teentjes
knoflook, grof gesneden
3 uien, grof
gesnipperd
4
winterwortels, in stukken
Evt. ander
groente naar keuze zoals paprika of courgette
Kippenbouillon
(of andere soort naar keuze)
Zout, peper
Kruiden
zoals bieslook, peterselie
Crème fraîche
Smelt wat boter
in een soeppan en fruit de ui. Bak de knoflook mee tot de keuken lekker ruikt.
Voeg de rest van de groentes toe en hussel door elkaar. Zet het vuur op z’n
zachtst en leg er een kleiner deksel op (zodat die op de groente rust, en niet
op de pan). Laat dit zo voor een kwartiertje. Zet daarna de groente onder met
de kippenbouillon en breng aan de kook. Zet het vuur weer zacht en laat alles
gaarkoken in zo’n 20 minuten.
Breng de
soep op smaak met peper, zout en (verse) kruiden. Voeg wat cayennepeper toe voor
een pittigere smaak. Laat de soep wat afkoelen en pureer hem met een
staafmixer. Proef of de soep naar wens is en kruid hem eventueel nog wat meer.
Als het tijd
is om de soep op te dienen, breng je hem nogmaals aan de kook en schep je het
in soepkommen. Decoreer met peterselie en maak af met een lepeltje crème fraîche
voor een romige touch.
Eet
smakelijk!
Ik ga hem zeker een keertje maken! Liefs Annelies
BeantwoordenVerwijderen