vrijdag 2 december 2016

Recept - Romige pompoensoep

Sinds we getrouwd zijn zorgen Simon en ik elk jaar voor een etentje voor onze ouders, als bedankje voor alle goede zorgen toen we nog onder hun dak woonden.
Daaraan merk ik ook mijn groei in koken, want waar ik de eerste jaren een blik soep opentrok, maak ik dat nu zelf. Ik ben alleen nog niet zover dat ik ook de bouillon maak, dat is voor een later jaar.

Dit jaar (het etentje was in november) heb ik ons zessen verrast met onder andere een pompoensoep. Samen met zelfgemaakte kruidenboter volgens dit recept en ciabattabrood uit de oven was dat een heerlijk voorgerecht. Dat recept wil ik graag delen met jullie.


Voor 6 personen

2 oranje pompoenen, geschild en in stukjes gesneden van zo’n 5x5 cm
6 teentjes knoflook, grof gesneden
3 uien, grof gesnipperd
4 winterwortels, in stukken
Evt. ander groente naar keuze zoals paprika of courgette
Kippenbouillon (of andere soort naar keuze)
Zout, peper
Kruiden zoals bieslook, peterselie
Crème fraîche

Smelt wat boter in een soeppan en fruit de ui. Bak de knoflook mee tot de keuken lekker ruikt. Voeg de rest van de groentes toe en hussel door elkaar. Zet het vuur op z’n zachtst en leg er een kleiner deksel op (zodat die op de groente rust, en niet op de pan). Laat dit zo voor een kwartiertje. Zet daarna de groente onder met de kippenbouillon en breng aan de kook. Zet het vuur weer zacht en laat alles gaarkoken in zo’n 20 minuten.
Breng de soep op smaak met peper, zout en (verse) kruiden. Voeg wat cayennepeper toe voor een pittigere smaak. Laat de soep wat afkoelen en pureer hem met een staafmixer. Proef of de soep naar wens is en kruid hem eventueel nog wat meer.
Als het tijd is om de soep op te dienen, breng je hem nogmaals aan de kook en schep je het in soepkommen. Decoreer met peterselie en maak af met een lepeltje crème fraîche voor een romige touch.

Eet smakelijk!



1 opmerking: