zondag 26 februari 2017

Recept - Gierst met spekjes, wortel en prei

Af en toe probeer ik weer eens wat nieuws, en haal ik iets unusuals uit de supermarkt om daar even mee te experimenteren. Dit keer haalde ik gierst in huis. Voor mij een onbekend product. Geen idee hoe de smaak zou zijn, en hoe het in gebruik moest worden genomen. Maar we zouden wel zien.

Volgens internet bevat het calcium, vitamine C, magnesium, fosfor, koper en mangaan. Verder is het glutenvrij, en helpt het het lichaamsgewicht stabiel te houden. Klinkt goed toch?!
Mijn ervaring nu is dat het op rijst lijkt. Qua gebruik, smaak en kooktijd. En net als rijst kan je het ook in een zoet gerecht verwerken, maar dat heb ik dit keer niet gedaan. Ik had namelijk een snel en simpel recept nodig voor het avondeten, en dat is uitstekend gelukt. Bovendien had ik 2 liter slagroom gekregen, en dat moet ook ooit op. Dus dat gebruik ik dan ook maar gelijk 😉

Nodig voor 2 personen:
-          100 gram gierst (of rijst)
-          100 gram spekjes
-          2 preien
-          2 winterpenen  
-          Bouillonblokje (of zelfgemaakte bouillon)
-          Scheut slagroom
-          Peper naar smaak

Zet de gierst ruim in water, en breng aan de kook. Kook het zo’n 20 minuten. Zorg dat het niet droog kookt. In mijn geval kookte het zelfs over, maar dat kan je voorkomen door er een houten lepel (of iets anders van hout) overheen te leggen. Maar dan moet je wel op tijd zijn 😅

Snij de winterpenen en preien door de lengte doormidden en daarna in kleine stukjes. Zet de groente bijna onder water en voeg een bouillonblokje toe. Je kan het natuurlijk ook in (je zelfgemaakte) groentebouillon koken. Tegen de tijd dat de gierst kookt, breng je de groente aan de kook.

Bak de spekjes op.

Giet zowel de gierst als de groente af, en hussel het door de spekjes. Voeg een scheut slagroom en peper naar smaak toe.
Mijn ervaring is dat het door de bouillon en de spekjes best zout smaakt, dus een volgende keer zal ik de spekjes waarschijnlijk achterwege laten of vervangen door bijvoorbeeld geruld gehakt.

Eet smakelijk!
Zo ziet het eruit als je je bord met
gekookte gierst boven je hoofd leegt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten