Ik kan me een keer herinneren dat mijn moeder appeltaart wilde bakken, maar dat het deeg niet naar wens was. Het hoe en wat weet ik niet meer, maar ik had het bizarre idee om met het mislukte deeg langs de deuren te gaan, en mensen wat aan te bieden.
Wat me toen
verbaasde was dat niet iedereen wat aannam.
Wat me nu
verbaast is dat sommige mensen wél wat aannamen.
Al deze
herinneringen komen boven als ik aan het bakken ben. Brownie (voor de
verandering) en een andere topper: gemberkoekjes. Dit terwijl Vincent voor me
tegen mijn benen aan staat te leunen (erg praktisch).

Op
Eenvoudigleven.blogspot.nl kwam ik uiteindelijk dit heerlijke recept tegen. Het
voordeel is dat je het van tevoren kunt maken, en het deeg zelfs kunt invriezen
(zoals met elk koekjesdeeg met boter. Bij deeg met olie werkt dat niet).
Voor zo’n 20
koekjes:
-
250 gram bloem (ik nam speltbloem)
-
150 gram suiker
-
150 gram roomboter
-
Flinke snuf gemberpoeder
-
50 gram ongeschilde gember
-
Melk om de koekjes mee te bestrijken
Schil de
gember en hak het in zo klein mogelijke stukjes.
Voeg alle
ingrediënten behalve de melk bij elkaar en kneed tot een bal.
Rol de bal
uit tot een worst en rol die in huishoudfolie.
Leg dit voor
minimaal een uur in de koelkast.
Na die tijd
kun je ronde plakjes van het deeg snijden en op een met bakpapier bedekte plaat
leggen. Nu kun je ze bestrijken met melk.
Zet de oven
op 200°
en bak de koekjes in een kleine 15 minuten af. Als je gesneden ingevroren
koekjes hebt, dan reken je 2-3 minuten extra.
Enjoy!
Leuk dat je het weblog 'eenvoudig leven' noemt. De schrijfster van dit blog ken ik ;) Ik ben twee keer bij haar thuis geweest, Teunie is ook een grootgezinmoeder, net als ik. En ik ben benieuwd of jouw kinderen de gemberkoekjes lusten. Ik was en ben niet gek op gember...
BeantwoordenVerwijderenHier wordt er door alle 4 van gesmuld! Maar idd, ik heb iig 1 zus die het niet lekker vindt 😏
Verwijderen